Η Κίνα εκτιμά την αρμονία, αλλά λέει σταθερά "όχι" στον οικονομικό εκφοβισμό: Το Κύριο άρθρο των Global Times
illustration: Liu Rui/GT
Το άρθρο της σύνταξης του Global Times είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό για το πώς βλέπει το Πεκίνο τη νέα σύγκρουση δασμών με τις ΗΠΑ:
Η Κίνα προβάλλει εικόνα υπευθυνότητας και αυτοπεποίθησης:
Το βασικό μήνυμα είναι ότι η Κίνα δεν προκαλεί αλλά δεν φοβάται και ότι απαντά σε πιέσεις με μέτρο, νομιμότητα και ψυχραιμία.
Αντίθετα, παρουσιάζει τις ΗΠΑ ως ανεύθυνο δρώντα που προκαλεί παγκόσμια αποσταθεροποίηση για να καλύψει δικές της αδυναμίες.
Εμμονή στη διπλωματική και οικονομική "ήπια ισχύ":
Η Κίνα τονίζει πως επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη, αμοιβαίο σεβασμό και win-win συνεργασία.
Απορρίπτει τη λογική "zero-sum" (όπου ένας κερδίζει και άλλος χάνει), που βλέπει να ακολουθεί η Ουάσινγκτον.
Διαφοροποίηση από τη ρητορική κλιμάκωσης:
Ενώ οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν "σκληρή δύναμη" (π.χ. δασμοί, κυρώσεις), η Κίνα προσπαθεί να φανεί ως δύναμη σταθερότητας και υπευθυνότητας στο παγκόσμιο σύστημα.
Αιχμή κατά της αμερικανικής εσωτερικής πολιτικής:
Κατηγορεί έμμεσα την Ουάσινγκτον ότι μετατρέπει τα δικά της εσωτερικά οικονομικά προβλήματα (ανταγωνιστικότητα, βιομηχανική παρακμή) σε εξωτερικές κρίσεις μέσω προστατευτισμού.
Αισιοδοξία για τη δομική ανθεκτικότητα της Κινεζικής οικονομίας:
Παρά τα μέτρα των ΗΠΑ, το Πεκίνο πιστεύει ότι η αλληλεξάρτηση Κίνας–ΗΠΑ είναι τέτοια που μακροπρόθεσμα θα αναγκάσει και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να συνεργάζονται.
Προειδοποίηση για τη Δύση:
Η Κίνα υπαινίσσεται ότι αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν μονομερείς ενέργειες, άλλες χώρες (συμπεριλαμβανομένων Ευρωπαϊκών δυνάμεων και αναδυόμενων αγορών) θα αρχίσουν να μετακινούνται σε πιο πολυπολικές οικονομικές συμμαχίες.
Αφἠστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα.
Το άρθρο της σύνταξης του Global Times
Σε απάντηση στην κατάχρηση δασμών από τις ΗΠΑ απέναντι σε όλους τους εμπορικούς της εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, με διάφορα προσχήματα, η κινεζική κυβέρνηση δημοσίευσε τη θέση της εναντίον της κατάχρησης δασμών από τις ΗΠΑ. Η δήλωση ανέφερε ξεκάθαρα ότι «η πίεση και οι απειλές δεν είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίζει κανείς την Κίνα» και ότι «οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν αμοιβαία επωφελή φύση.» Ταυτόχρονα, η Κίνα απάντησε με μια σειρά από αντίμετρα.
Ο κόσμος έγινε μάρτυρας της υπεύθυνης στάσης της Κίνας ως μεγάλης δύναμης που «δεν προκαλεί, αλλά δεν φοβάται», απέναντι στον μονομερισμό, τον προστατευτισμό και τον οικονομικό εκφοβισμό. Είδε επίσης την αποφασιστικότητα της Κίνας να υπερασπιστεί την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα, καθώς και τη σαφή της στάση να παροτρύνει τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στο σωστό δρόμο του διαλόγου και της συνεργασίας.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ διαφέρουν σε ιστορία, πολιτισμό, κοινωνικά συστήματα και μονοπάτια ανάπτυξης. Ωστόσο, από την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων και έπειτα, παρά τις διακυμάνσεις, έχουν καταγράψει πολλές επιτυχίες αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας και μέσα από την πράξη έχουν βρει τον σωστό τρόπο συνύπαρξης: τον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία με αμοιβαίο όφελος.
Στο πεδίο του εμπορίου, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε περισσότερο από 200 φορές τα τελευταία 45 χρόνια, με αλυσίδες εφοδιασμού και βιομηχανίες βαθιά ενσωματωμένες, σχηματίζοντας μια σχέση αλληλεξάρτησης. Και οι δύο πλευρές επωφελούνται από την ανάπτυξη της άλλης και έχουν ισχυρή επιθυμία για βαθύτερη συνεργασία.
Ωστόσο, σήμερα οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στη βιομηχανία και η πίεση σε παραδοσιακούς κλάδους. Αντί όμως να αναλάβουν ευθύνες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιλέγει να ρίχνει το φταίξιμο αλλού, να αυξάνει δασμούς και να χρησιμοποιεί τακτικές μέγιστης πίεσης. Αυτές οι ενέργειες δεν λύνουν τα πραγματικά προβλήματα και έχουν τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές και στην παγκόσμια οικονομική και εμπορική τάξη.
Ήδη από το 2018, όταν οι ΗΠΑ ξεκίνησαν εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας, η κοινή γνώμη στις ίδιες τις ΗΠΑ τόνιζε ότι οι μεγαλύτεροι χαμένοι ήταν οι ίδιοι οι Αμερικανοί καταναλωτές. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Η Κίνα παραμένει σταθερή στη στάση της για διάλογο και επικοινωνία και επαναλαμβάνει ότι σε έναν εμπορικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές και ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επιδιώκουν τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος των άλλων χωρών.
Κάποια δυτικά ΜΜΕ περιέγραψαν τα 11 αντίμετρα της Κίνας ως «σοβαρή προειδοποίηση» προς την Ουάσινγκτον. Στην πραγματικότητα, οι κινήσεις της Κίνας, που έγιναν νόμιμα, αποσκοπούν μόνο στην προστασία της κυριαρχίας της, της ασφάλειας και των αναπτυξιακών συμφερόντων της και δεν έχουν στόχο να βλάψουν αμερικανικές επιχειρήσεις ή καταναλωτές.
Η σταθερότητα στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ είναι κρίσιμη για τα συμφέροντα των δύο λαών και για την παγκόσμια ανάπτυξη. Η Κίνα το αναγνωρίζει καλά και γι' αυτό δεν επιδιώκει αντιπαράθεση ή παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος, ούτε πολιτικοποιεί ή χρησιμοποιεί ως όπλο τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα. Αντίθετα, προσπαθεί να φέρει σταθερότητα και θετικότητα στις σχέσεις.
Ανεξαρτήτως της κατάστασης, η πολιτική της Κίνας προς τις ΗΠΑ παραμένει σταθερή και συνεπής. Η Κίνα έχει ενισχύσει τον διάλογο σε διάφορα επίπεδα και έχει λάβει ευρεία αποδοχή από τη διεθνή κοινότητα.
Παρά τις δυσκολίες, το βασικό γεγονός παραμένει: τα κοινά συμφέροντα Κίνας και ΗΠΑ υπερτερούν των διαφορών τους. Το 2024, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 3,7%, φτάνοντας τα 688,28 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2025, στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων επισκέπτονται την Κίνα και αυξάνουν τις επενδύσεις τους, ειδικά σε τομείς όπως η τεχνολογική καινοτομία.
Η ιστορία δείχνει ότι όταν οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ βρίσκονται σε ευνοϊκή τροχιά, επωφελούνται και οι δύο λαοί και ο κόσμος στο σύνολό του. Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα συναντήσουν την Κίνα στη μέση της διαδρομής, θα επιλύσουν τις διαφορές μέσω διαλόγου και θα βάλουν τα θεμέλια για την παγκόσμια ειρήνη και ευημερία.
‘Άξονας Μοράγκ’: Τι γνωρίζουμε για τον τελευταίο στόχο του Ισραήλ στον Πόλεμο της Γάζας;
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξάγει επιχειρήσεις στην περιοχή του λεγόμενου «Άξονα Μοράγκ» στη Λωρίδα της Γάζας, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την πρόθεσή του να καταλάβει την περιοχή αυτή.