Η φαντασίωση της Ουάσινγκτον γύρω από τους δασμούς δείχνει υπερεκτίμηση της αγοράς
Illustration: Chen Xia/GT
Global Times
Αφἠστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα.
Η φαντασίωση ορισμένων Αμερικανών πολιτικών, που βλέπουν τους δασμούς ως μέσο σημαντικής αύξησης των φορολογικών εσόδων, αποκαλύπτει μια κατάφωρη υπερεκτίμηση της επιρροής που ασκεί η αμερικανική καταναλωτική αγορά.
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των πολιτικών προστατευτισμού στο εμπόριο μπορεί να αποδειχθούν πολύ πιο καταστροφικές από το αναμενόμενο, καθώς η αρνητική επίδραση των δασμών στην κατανάλωση πιθανότατα θα διαβρώσει την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομική τάξη, ωθώντας άλλες χώρες να επιταχύνουν τις προσπάθειες αναπροσαρμογής των αλυσίδων εφοδιασμού τους και να μειώσουν την εξάρτησή τους από την αμερικανική καταναλωτική αγορά.
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο δήλωσε ότι αναμένει πως οι δασμοί θα αποφέρουν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα την επόμενη δεκαετία, ποσό που θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη φορολογική αύξηση στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN τη Δευτέρα.
Μια τέτοια δήλωση, λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη επιβολή των λεγόμενων "ανταποδοτικών δασμών" από την αμερικανική κυβέρνηση την Τετάρτη (ώρα ΗΠΑ), αποτελεί μια μονομερή εκτίμηση που δεν λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η πιθανή μείωση των εισαγωγών λόγω της αύξησης των δασμών και τα αντίμετρα από άλλες χώρες.
Η υπόθεση αυτή αποκαλύπτει παρεξήγηση και αδιαφορία για τη λειτουργία και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των δασμών. Η επιβολή πρόσθετων δασμών θα προκαλέσει μεγαλύτερες απώλειες στις αμερικανικές επιχειρήσεις και στους καταναλωτές. Ουσιαστικά, τα λεγόμενα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα αποτελούν έναν "κρυφό φόρο κατανάλωσης" στους καταναλωτές.
Η πολιτική δασμών της αμερικανικής κυβέρνησης πάσχει από μια αυτοκαταστροφική αντίφαση: ενώ ισχυρίζεται ότι οι δασμοί θα αναγκάσουν την επιστροφή της αμερικανικής μεταποίησης, το επακόλουθο αυξημένο κόστος θα διαβρώσει την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων βιομηχανιών και θα υπονομεύσει τους ίδιους τους βιομηχανικούς στόχους της.
Τα θανάσιμα σφάλματα στις πολιτικές δασμών των ΗΠΑ έγκεινται στην τυφλή αισιοδοξία και την υπερεκτίμηση της αγοραστικής ικανότητας της αμερικανικής αγοράς. Οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιστεύουν ότι ακόμα και αν οι δασμοί αυξηθούν σημαντικά, ο όγκος των εισαγωγών θα παραμείνει αμετάβλητος. Ωστόσο, ο βασικός νόμος προσφοράς και ζήτησης στην οικονομία δείχνει σαφώς ότι η αύξηση των τιμών θα καταστείλει αναπόφευκτα τη ζήτηση.
Πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι, βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ενώ η εγχώρια παραγωγή θα χρειαστεί χρόνο για να αναπτυχθεί και να υποκαταστήσει τις εισαγωγές. Αυτό θα βλάψει σοβαρά τα συμφέροντα των Αμερικανών καταναλωτών, καθώς οι αυξήσεις τιμών που προκαλούνται από τους δασμούς θα διαβρώσουν συνεχώς την αγοραστική τους δύναμη.
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2024, οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες αντιπροσώπευαν σχεδόν το 68% του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Δεδομένης αυτής της πραγματικότητας, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι η ζωτικότητα της αγοράς θα κατασταλεί σοβαρά αν η κατανάλωση υποστεί το μόνιμο οικονομικό βάρος των δασμών.
Επιπλέον, η ζοφερή προοπτική της αμερικανικής καταναλωτικής αγοράς έχει ήδη βαθιές επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ. Ενέχει επίσης τον κίνδυνο επιτάχυνσης της παρακμής της αμερικανικής επιρροής στην παγκόσμια εμπορική τάξη, καθώς άλλες χώρες επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την αμερικανική αγορά.
Οι χώρες σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δασμών, όπως η αναζήτηση νέων αγορών και η επέκταση του παγκόσμιου εμπορικού τους αποτυπώματος, εστιάζοντας στις αναδυόμενες αγορές. Άλλες χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν πιο ανοιχτές περιφερειακές αγορές ενισχύοντας την οικονομική συνεργασία για να μοιραστούν πόρους και να ενισχύσουν τη συνολική περιφερειακή ανταγωνιστικότητα.
Επιπλέον, χώρες όπως η Κίνα, με τεράστιες εγχώριες αγορές, επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης, με στόχο την ενίσχυση της αυτονομίας της οικονομίας τους. Για παράδειγμα, η Κίνα τον Ιανουάριο δημοσίευσε ένα σχέδιο για την οικοδόμηση μιας ενιαίας εθνικής αγοράς, καταρρίπτοντας τα εμπόδια ώστε να ενισχύσει τη ζήτηση και την εσωτερική αγορά, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.
Το μέγεθος και η επιρροή της αμερικανικής αγοράς σημαίνει ότι είναι δύσκολο να αντικατασταθεί άμεσα, αλλά αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να υιοθετούν μονομερείς και προστατευτικές εμπορικές πολιτικές, αργά ή γρήγορα άλλες χώρες θα επιταχύνουν τις προσπάθειες απεξάρτησής τους από αυτήν.
Οι Δασμοί του Τραμπ: Ένα Δηλητηριώδες Χάπι για τον Αμερικανικό Ιμπεριαλισμό
Ο Ιρλανδός οικονομολόγος Πίτερ Ράιαν δηλώνει ότι ο Τραμπ έχει δίκιο να αντιτίθεται στην παγκοσμιοποιητική οικονομική ατζέντα, αλλά αποτυγχάνει να κατανοήσει πώς λειτουργεί πραγματικά το παρόν σύστημα.