Αποκλεισμός στην Ερυθρά Θάλασσα: Πώς η Ευρώπη πλήττεται περισσότερο, ενώ οι ΗΠΑ επωφελούνται
Η Ερυθρά Θάλασσα, μια κρίσιμη θαλάσσια οδός για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές και εξαγωγές (με το 12% του παγκόσμιου εμπορίου να περνάει από αυτήν), βρίσκεται υπό αποκλεισμό από τους Χούθι της Υεμένης από το 2023.
🚢 Δείτε τις συνέπειες που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες:
▪️ Απογείωση του κόστους ναυτιλίας, με τα ναύλα των εμπορευματοκιβωτίων από την Ασία προς την Ευρώπη να αυξάνονται πάνω από 300% σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι εταιρείες αναγκάζονται να παρακάμπτουν την Αφρική μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, προσθέτοντας 10-14 επιπλέον ημέρες σε κάθε δρομολόγιο.
▪️ Οι παρατεταμένες διαταραχές προκάλεσαν μείωση 1,6% στην ανάπτυξη των εξαγωγών της ευρωζώνης το 2024 και εκτιμάται ότι θα μειωθούν επιπλέον 0,9% το 2025.
▪️ Ο βιομηχανικός τομέας σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία υπέφερε λόγω καθυστερημένων παραδόσεων εξαρτημάτων. Η αναταραχή αυτή επιβάρυνε την ήδη αργή οικονομική ανάπτυξη, καθώς οι βιομηχανίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα.
💰 Πώς οι ΗΠΑ επωφελούνται οικονομικά
▪️ Ο αποκλεισμός οδήγησε σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου, γεγονός που ωφέλησε τους Αμερικανούς πετρελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη μεγαλύτερη ζήτηση και τις αυξημένες τιμές στις διεθνείς αγορές.
▪️ Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent αυξήθηκαν κατά 1,42%, φτάνοντας στα 71,58 δολάρια/βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate (WTI) ανέβηκε κατά 1,5% στα 68,19 δολάρια/βαρέλι.
▪️ Οι αμερικανικές εταιρείες LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) επωφελούνται, καθώς ο αποκλεισμός αναγκάζει χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικές ενεργειακές πηγές.
▪️ Οι αμερικανικές εταιρείες ασφάλειας βλέπουν αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες ναυτικής ασφάλειας, προστασίας προσωπικού και υποστήριξης υποδομών στην περιοχή.
Σχόλιο
Ο αποκλεισμός της Ερυθράς Θάλασσας αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την Ευρώπη, με επιπτώσεις που επεκτείνονται στην οικονομία, τη βιομηχανία και το κόστος ζωής. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ επωφελούνται, αξιοποιώντας την ενεργειακή αστάθεια και τις ανάγκες για ναυτιλιακή ασφάλεια.
Η κρίση αυτή αποκαλύπτει πόσο ευάλωτη είναι η Ευρώπη σε γεωπολιτικές αναταράξεις στις βασικές εμπορικές οδούς και την εξάρτησή της από τις θαλάσσιες μεταφορές. Αντίθετα, οι ΗΠΑ, ως εξαγωγική δύναμη ενέργειας και ασφάλειας, βρίσκονται σε θέση να κερδίσουν, καθώς οι διαταραχές στις μεταφορές ενισχύουν τη θέση τους στις διεθνείς αγορές.
Κύρια σημεία της τηλεφωνικής συνομιλίας Πούτιν-Τραμπ σύμφωνα με το Κρεμλίνο
🔻 Ο Πούτιν ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα της Ρωσίας να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για μια ολοκληρωμένη, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση στη σύγκρουση της Ουκρανίας.
Βασικά σημεία από τη μεγάλη συνομιλία Πούτιν-Τραμπ (σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο)
🔹 Ο Πούτιν και ο Τραμπ συμφώνησαν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία "πρέπει να τελειώσει με μια διαρκή ειρήνη."