Ο συμβιβασμός θεωρείται κλειδί για την ειρήνη
Αφἠστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα.
Καθώς συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι χωριστές συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας και Ουκρανίας στην Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, αξιωματούχοι και αναλυτές δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για κατάπαυση του πυρός και εν τέλει να τερματίσουν τη μακρόχρονη σύγκρουση, μόνο εφόσον και οι δύο πλευρές είναι ειλικρινείς και πρόθυμες να συμβιβαστούν.
Η επαναφορά της συμφωνίας για τη Μαύρη Θάλασσα, η οποία υπογράφηκε το 2022 για να διασφαλίσει την ασφαλή εμπορική ναυσιπλοΐα δημητριακών και άλλων προϊόντων —και από την οποία η Ρωσία αποσύρθηκε έναν χρόνο αργότερα— ήταν ανάμεσα στα κορυφαία θέματα των συνομιλιών.
Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ εξέφρασαν την ελπίδα ότι η αναβίωση της συμφωνίας θα οδηγήσει σε 30ήμερη κατάπαυση του πυρός στον αέρα και στο έδαφος, γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει μια πιο μόνιμη παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η Ρωσία δήλωσε την Τρίτη ότι είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε νέα συμφωνία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα μόνο εφόσον οι ΗΠΑ ζητήσουν από την Ουκρανία να την σεβαστεί, όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε —σε τηλεοπτική του δήλωση που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS— ότι η Μόσχα δεν θα ανεχθεί καμία ασάφεια σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που σχετίζονται με τη Μαύρη Θάλασσα.
Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Ουκρανίας πραγματοποίησαν δύο γύρους συνομιλιών την Κυριακή και την Τρίτη. Ο δεύτερος γύρος ολοκληρώθηκε, όπως δήλωσε πηγή της ουκρανικής αντιπροσωπείας: «Όλες οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα».
Αντίστοιχα, οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων τη Δευτέρα διήρκεσαν 12 ώρες. Παρά τις επίμονες διπλωματικές προσπάθειες, δεν υπήρξε κοινή δήλωση για μερική κατάπαυση του πυρός.
«Το γεγονός ότι κάθισαν για 12 ώρες και φαίνεται πως κατέληξαν σε κοινή δήλωση —η οποία δεν υιοθετήθηκε εξαιτίας της θέσης της Ουκρανίας— είναι πολύ χαρακτηριστικό και συμπτωματικό», σχολίασε ο Ρώσος γερουσιαστής Βλαντίμιρ Τσίζοφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα «αναλύει τα αποτελέσματα» των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι το περιεχόμενό τους είναι τεχνικό και δεν θα δημοσιοποιηθεί. Επιβεβαίωσε ότι οι επαφές με τις ΗΠΑ θα συνεχιστούν.
Ο Γκριγκόρι Καράσιν, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, σημείωσε: «Συζητήσαμε τα πάντα· ο διάλογος ήταν λεπτομερής, περίπλοκος, αλλά χρήσιμος και για εμάς και για τους Αμερικανούς. Συζητήσαμε πολλά ζητήματα».
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον αναμένει να υπογράψει σύντομα συμφωνία με το Κίεβο που θα δώσει πρόσβαση σε αμερικανικές εταιρείες στα στρατηγικά ορυκτά της Ουκρανίας.
Αναλυτές εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία και είπαν ότι οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να κατευθύνονται προς θετική κατεύθυνση.
Η Ραντίκα Ντεσάι, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα και επισκέπτρια ερευνήτρια στο LSE, δήλωσε ότι οι συνομιλίες μέχρι στιγμής εστιάζουν σε «τεχνικές λεπτομέρειες» και δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα. «Κάθε πλευρά επιδιώκει τη σωστή εικόνα», είπε, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ δέχεται πίεση και πρέπει να φαίνεται πως δεν υποχωρεί πλήρως στη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία προσπαθεί να πείσει ευρωπαϊκές χώρες να παρατείνουν τη συμφωνία που της επιτρέπει να εμπορεύεται χωρίς περιορισμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αυτή λήγει στις 5 Ιουνίου και κάποια κράτη-μέλη είναι απρόθυμα να την ανανεώσουν.
Ο Ουκρανός Υπουργός Οικονομικών Σερχίι Μαρτσένκο δήλωσε ότι η ουκρανική οικονομία θα πληγεί σοβαρά αν η συμφωνία λήξει. Ανώνυμος αξιωματούχος ανέφερε στους Financial Times: «Το μήνυμα είναι απλό: οι παραγωγοί μας χρειάζονται προβλεψιμότητα στις εξαγωγές· η ΕΕ δεν μπορεί να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις μία εβδομάδα πριν λήξει ο κανονισμός».