Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται για την ασφάλεια της Ουκρανίας
Συζητήσεις για ειρηνευτική δύναμη στο Παρίσι, με στόχο την προστασία μιας μελλοντικής κατάπαυσης του πυρός
Ηγέτες και ανώτατοι αξιωματούχοι από 31 ευρωπαϊκές και χώρες του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Πέμπτη στη Γαλλία για να συζητήσουν εγγυήσεις ασφαλείας που θα διατηρήσουν μια μελλοντική κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Η συνάντηση «Ειρήνη και Ασφάλεια για την Ουκρανία», που συγκάλεσαν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ακολούθησε τις πρόσφατες προσπάθειες του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός στον τριετή πλέον πόλεμο.
Αν και οι συνομιλίες υπό αμερικανική ηγεσία στη Σαουδική Αραβία δεν απέφεραν συνολική ειρηνευτική συμφωνία, πέτυχαν κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, συμφωνίες ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου και επαναπατρισμού εκτοπισμένων παιδιών.
Μετά τη Σύνοδο, ο Μακρόν δήλωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία και τις ένοπλες δυνάμεις της.
Ο Στάρμερ πρόσθεσε πως η Σύνοδος συμφώνησε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας όχι μόνο δεν θα αρθούν, αλλά θα ενταθούν:
«Υπήρξε απόλυτη σαφήνεια ότι δεν είναι ώρα για άρση κυρώσεων — το αντίθετο: συζητήσαμε τρόπους ενίσχυσης των κυρώσεων ώστε να στηρίξουμε την αμερικανική πρωτοβουλία πίεσης προς τη Ρωσία», είπε.
Ο Μακρόν αποκάλυψε ότι η Γαλλία και η Βρετανία ηγούνται προσπάθειας για αποστολή «δύναμης διαβεβαίωσης» στην Ουκρανία μετά από πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ομοφωνία στην Ευρώπη.
«Αυτές οι δυνάμεις είναι πρόταση Γαλλίας και Βρετανίας, επιθυμητή από την Ουκρανία», ανέφερε. «Δεν υπάρχει ομοφωνία, αλλά δεν απαιτείται για να προχωρήσουμε». Γαλλοβρετανική αποστολή θα επισκεφθεί την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει το ζήτημα.
Κοινό Έδαφος
Σε συνέντευξη Τύπου πριν τη Σύνοδο, ο Μακρόν δήλωσε:
«Πρώτο και κύριο θέμα είναι η άμεση στήριξη προς την Ουκρανία. Πρέπει να συνεχιστεί γιατί είναι απαραίτητη για την αντίσταση».
Ο Ζελένσκι, πριν από τη Σύνοδο, εξέφρασε την ελπίδα για «ισχυρές αποφάσεις» από τους συμμάχους του, μεταξύ των οποίων η δημιουργία ειρηνευτικής δύναμης από χώρες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ — πρόταση στην οποία η Μόσχα αντιτίθεται σφόδρα.
Ο Ζελένσκι κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να πιέσουν τη Ρωσία να αποδεχτεί 30ήμερη άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, λέγοντας:
«Χωρίς πίεση στη Ρωσία, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα».
Την Τετάρτη, συναντήθηκε με τον Μακρόν στο Παρίσι, ο οποίος ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2 δισ. ευρώ.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, δήλωσε πρόθυμη να υπογράψει συμφωνία ειρήνης εφόσον ικανοποιηθούν οι όροι της.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει τις ρωσικές απαιτήσεις, αλλά προειδοποίησε ότι η κατάπαυση του πυρός «δεν θα είναι εύκολη υπόθεση».
«Δεν είναι απλό. Θα πάρει χρόνο, αλλά τουλάχιστον είμαστε στον δρόμο και συζητάμε», ανέφερε στο Reuters. Τόνισε ότι οι ρωσικές απαιτήσεις περιλαμβάνουν και την άρση ευρωπαϊκών κυρώσεων, όχι μόνο αμερικανικών.
Ο Στάρμερ σημείωσε ότι η ειρηνευτική δύναμη που προτείνει θα δείξει ξεκάθαρα την υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία.
«Η Ευρώπη αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Τώρα είναι η σειρά του Πούτιν να δείξει αν θέλει να συνεργαστεί», δήλωσε.
Αντίδραση Ρωσίας
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε τη Γαλλία και τη Βρετανία ότι σχεδιάζουν «στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία με πρόσχημα ειρηνευτική αποστολή», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα κατηγόρησε επίσης το Κίεβο ότι συνεχίζει επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ρωσίας, παρά τις συμφωνίες για διακοπή τέτοιων χτυπημάτων.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Ουκρανία επιτέθηκε με drone σε σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στη Μπριάνσκ και σε μονάδα παραγωγής την επόμενη ημέρα, ενώ επιχείρησε επίσης επίθεση σε αποθήκη φυσικού αερίου στην Κριμαία.
Η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι Κίεβο και Μόσχα συμφώνησαν ξεχωριστά να "αναπτύξουν μέτρα" για την παύση επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές.