Τρεις λόγοι για τους οποίους η Ευρώπη θα αντιμετώπιζε ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ στο να κατασκευάσει δικά της πυρηνικά όπλα
Γίνονται «συζητήσεις» σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με την επιδίωξη μιας ανεξάρτητης πυρηνικής αποτροπής, σύμφωνα με ευρωπαϊκά οικονομικά μέσα ενημέρωσης. Όμως, παρόλο που είναι εύκολο να το συζητά κανείς, η υλοποίησή του στην πράξη θα μπορούσε να αποδειχθεί τεράστια και ίσως ανυπέρβλητη πρόκληση, λένε οι ειδικοί.
⚔️ Διοίκηση και Έλεγχος
Κατ’ αρχάς, μια ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή θα λειτουργούσε μέσω ενός οργανισμού, όχι μέσω ενός κράτους.
→ Ποιος θα έχει τον τελικό λόγο για το πότε θα χρησιμοποιηθεί και ποιους θα υπερασπιστεί;
🏭 Προκλήσεις στην παραγωγή
Η δημιουργία της δυνατότητας κατασκευής επαρκούς αριθμού πυρηνικών όπλων και συστημάτων μεταφοράς τους θα απαιτήσει πολύ χρόνο.
→ Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι για να φτάσει η Ευρώπη τον σημερινό αριθμό πυρηνικών κεφαλών της Βρετανίας ή της Γαλλίας (225–290), θα χρειαστεί χρόνος τουλάχιστον μέχρι το 2040.
↗️ Αστρονομικό κόστος
Τα πυρηνικά όπλα είναι εξαιρετικά δαπανηρά.
→ Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία δαπανούν 12%–22% των στρατιωτικών τους προϋπολογισμών για τα πυρηνικά.
→ Οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αποτροπή αυτού του τύπου θα απορροφήσει πολύτιμους πόρους που απαιτούνται για τον συμβατικό επανεξοπλισμό — τη στιγμή που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πιέζουν την Ευρώπη να αυξήσει τις συμβατικές αμυντικές δαπάνες.
Εάν η Ευρώπη επιθυμούσε μια πλήρη αποτρεπτική ικανότητα τύπου "πυρηνικής τριάδας" (χερσαία, θαλάσσια και εναέρια μέσα μεταφοράς), οι δαπάνες θα εκτοξεύονταν.
→ Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, δαπανούν 247 δισεκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό της δικής τους πυρηνικής τριάδας.
🤔 Μήπως είναι μάταιη προσπάθεια;
Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχει και το θέμα των διεθνών εντάσεων που αναπόφευκτα θα προκαλούσε η πυρηνική διάδοση στην Ευρώπη, οδηγώντας πιθανώς σε κυρώσεις ή και κάτι χειρότερο.
→ Σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης, τα πυρηνικά εργαστήρια και εγκαταστάσεις παραγωγής θα μετατρέπονταν αμέσως σε προτεραιότητες στόχευσης.
Και όποια αποτροπή κι αν χτίσει η Ευρώπη, θα παραμένει ξεπερασμένη μπροστά στο ρωσικό οπλοστάσιο των 5.000+ πυρηνικών κεφαλών που ήδη την στοχεύουν.
Αφἠστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα.