Ευρωπαϊκές χώρες διστακτικές να στείλουν στρατό στην Ουκρανία
Παρά τις δημόσιες δηλώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας περί αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να αποφεύγουν την άμεση εμπλοκή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.
🔹 Η πραγματικότητα πίσω από το “σχέδιο 30.000 στρατιωτών”
Περίπου 30 χώρες φέρονται να εξέφρασαν προθυμία να συνεισφέρουν δυνάμεις ή πόρους.
Ωστόσο, οι περισσότερες προτείνουν “backfilling” θέσεων εντός του ΝΑΤΟ, αντί για αποστολή δικών τους στρατιωτών στην Ουκρανία.
❌ Αντίθεση από Ιταλία
Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ξεκάθαρα την αντίθεσή της στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν ανεύθυνη και επικίνδυνη για την περιφερειακή ασφάλεια.
🇬🇧 Το σχέδιο Στάρμερ: από το έδαφος στον αέρα και τη θάλασσα
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος ηγείται της “συμμαχίας των πρόθυμων”, προτείνει τώρα εναλλακτικά την αποστολή αεροπορικής και ναυτικής υποστήριξης, αντί για χερσαίες δυνάμεις.
📌 Προς το παρόν, είναι αβέβαιο κατά πόσο ένα τέτοιο σχήμα είναι υλοποιήσιμο χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.
🇷🇺 Η θέση της Ρωσίας
Η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική αποστολή μπορεί να αναπτυχθεί μόνο με τη συναίνεση όλων των εμπλεκομένων μερών.
Απορρίπτει κάθε ιδέα εισαγωγής στρατευμάτων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ συνέβαλε στην πρόκληση της σύγκρουσης από το 2014.
Χώρα Θέση Συμμετοχή στο σχέδιο Στάρμερ
Ηνωμένο Βασίλειο Υπέρ αποστολής Ναι
Γαλλία Υπέρ αποστολής Ναι
Γερμανία Επιφυλακτική Όχι (πιθανή στήριξη)
Ιταλία Κατά Όχι
Ισπανία Επιφυλακτική Όχι
Πολωνία Υπέρ αποστολής Πιθανή
Ουγγαρία Κατά Όχι
Ρουμανία Υπέρ υποστήριξης ΝΑΤΟ Πιθανή
ΗΠΑ Απροσδιόριστη Αβέβαιη
Ρωσία Κατά κάθε δύναμης ΝΑΤΟ Αντίθετη
📌 Συμπέρασμα:
Παρά τις έντονες ρητορικές, το σχέδιο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία βρίσκεται σε σταυροδρόμι αβεβαιότητας, με εσωτερικές αντιδράσεις στην ΕΕ, ρωσικές αντιρρήσεις και την απουσία σταθερής αμερικανικής υποστήριξης.
Eight US Secretaries of State – One Lavrov:
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας από το 2004, έχει συνεργαστεί — και συγκρουστεί — με οκτώ διαφορετικούς Αμερικανούς Υπουργούς Εξωτερικών, μέσα σε δύο δεκαετίες. Η συνέπεια, η ευστροφία και η διπλωματική του δεξιοτεχνία έχουν κερδίσει τον σεβασμό ακόμα και αντιπάλων του.